top of page

Pryč z té vody! To přece nechcete v létě slyšet. Jenže Český bedekr má důvod, proč vám to říká.

Vás totiž asi nikdo nikdy nevzal k jezeru, které má místo vody roztok kyseliny sírové. A vůbec kvůli tomu nemusíte jezdit na druhý konec světa! Stačí když s Českým bedekrem vycestujete do okresu Plzeň - sever. Jak se k takovému jezeru dostanete? To se všechno dozvíte na novém turistickém webu, který pro vás bude postupně odkrývat ta nejkrásnější a nejzajímavější místa České republiky.


"To je tma jako v pytli!," tak tento povzdech nevěstí vůbec nic dobrého.

Kromě jednoho města v okrese Plzeň-sever, kde z absolutní tmy udělali přednost. Zakázali tu jakýkoliv světelný smog a vyhlásili oblast tmavé oblohy. A od té doby si užívají. Mléčná dráha tu skutečně vypadá jako rozlitý talíř mléka a v létě sedíte ve voňavé trávě a pozorujete takové věci jako zvířetníkové světlo, protisvit nebo airglow. Dokonce tu v noci září ultrafialovým světlem i ionty kyslíku a dusíku. Český bedekr vás tam vezme.


Největším turistickým hitem současnosti je stále někam lézt pod zem.

A úžasná příležitost se naskýtá v nedávno otevřeném kaolinovém dole v Nevřeni na severním Plzeňsku. Doposud si ho užívali jen místní a nebo filmaři z celého světa, kteří tu natočili řadu filmů a pohádek. Ani dýchat nebudete v podzemním sále vydlabaném v kaolinové hmotě v tak velkolepém stylu, že by se do něj vešlo obří dopravní letadlo. Sledujte na webu Český bedekr. Ten vám poradí, jak se tam nejlépe dostanete.


Víte, co měla společného německá herečka Carola Braunbock, která jako macecha peskovala milovanou Libušku Šáfrankovou coby Popelku ve slavné pohádce Václava Vorlíčka a zpěvák David Gahan z jedné z nejpopulárnějších skupin světa Depeche Mode? Oba na nějaký čas spojili životy se severním Plzeňskem. Skupina Depeche Mode v roce 2011 natáčela klip k písni Personal Jesus na druhém nejstarším mostě v České republice v Rabštejně nad Střelou. Carola Braunbock se 9. ledna 1924 narodila pár kilometrů odtud ve městě Všeruby nebo chcete-li po německy Wscherau a žila tu až do odsunu po II. světové válce. Turistické cíle, zajímavé souvislosti, ale i perličky z míst, které máme na dosah - to všechno přináší web Český bedekr.


Český bedekr

to je nový turistický portál, který nabízí stovky zajímavých lokalit. Český bedekr má přímo pro vás připravené kompletní výlety, nic nemusíte hledat. A je jedno, zda jedete autem, na kole či jdete pěšky! Zatím stovky popsaných zajímavých míst v Plzeňském kraji. Ještě letos bude přidaný celý Olomoucký kraj a polovina kraje Ústeckého.


Český bedekr váš miláček na cestách

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SLANÝ

VELVARY

bottom of page