top of page

VELVARY


Ač se to zdá nemožné, přes lokalitu dnešních Velvar protékala řeka Vltava; bylo to v časech, kdy se ještě utvářela dnešní podoba naší planety


Velvary jsou dnes historickým sídlem, které se může pochlubit například tím, že tu vznikl první neněmecký dobrovolný spolek hasičů a také tím, že se tu narodila nejoriginálnější představitelka Zlatovlásky v české historii

Velvary (německy Welwarn) jsou historickým sídlem, které kdysi leželo na řece Vltavě. Možná tento nesmysl na úvod hodně překvapí, když se ale podíváme na výzkum současných vědců, tak zjistíme, že o nesmysl vůbec nejde.

V interiéru hřbitovního kostela svatého Jiří ve Velvarech překvapí poměrně výraznými barvami zdobený interiér
V interiéru hřbitovního kostela svatého Jiří ve Velvarech překvapí poměrně výraznými barvami zdobený interiér

Jen musíme zapomenout na město Velvary a musíme uvažovat jen o lokalitě, kde se dnes město nachází. A také musíme putovat dávno do historie naší planety, a to až do období konce třetihor a začátku čtvrtohor.


Koho by napadlo při pohledu z vyhlídky Radovič, že právě tady stojíme na dně pradávné řeky Vltavy
Koho by napadlo při pohledu z vyhlídky Radovič, že právě tady stojíme na dně pradávné řeky Vltavy

Samotné Velvary byly jako osada založeny na prastaré obchodní cestě, která vedla přes Tursko a Roudnici nad Labem do Horní Lužice. Těsně za osadou se cesta větvila na takzvanou Saskou kupeckou stezku, která dál pokračovala přes Litoměřice do Drážďan. Délka vzdálenosti od Prahy byla jeden den pochodu zvířat s nákladem, a tak to byla pro obchodníky celkem logická zastávka na noc, a proto význam Velvar postupně narůstal.

A teď je nutné udělat malou zastávku, abychom si v přehledu dějin Velvar objasnili původ jména tohoto města. Respektive se pokusili situaci objasnit, protože možných variant je hned několik a prokázat pravdivost jediné, je téměř nemožné.

V úvahu však musíme vzít i skutečnost, že v dřívějších dobách kromě Velvar existovaly i Malovary, jenže ty v průběhu let s Velvary splynuly.

Lány máků při cestě z Velvar do Chržína
Lány máků při cestě z Velvar do Chržína

První písemná zmínka se datuje rokem 1282, kdy osada patřila do majetku vyšehradské kapituly. Význam Velvar podtrhl Karel IV. tím, že v průběhu své vlády povýšil Velvary poprvé na město.


Velmi malebná budova Staré fortny ve Velvarech
Velmi malebná budova Staré fortny ve Velvarech

Každopádně se však informace o povýšení Velvar na město Karlem IV. nedochovaly, protože v roce 1482 došlo k velkému požáru a všechny důležité listiny ve městě lehly popelem.

Proto už v listopadu téhož roku povyšuje Vladislav Jagellonský Velvary znovu na město a dává jim řadu výhod. Velvary se tak stávají královským městem, a jsou jimi až do roku 1848, a to i přesto, že v některých dějinných obdobích byla tato skutečnost mírně potlačována.

Význam tehdejší moci Velvar dokazuje i skutečnost, že zde měl sídlo rychtář a v pozdějších letech také konšelé a purkmistr.

Pramen u svatého Antoníčka v Sazené v minulých letech kvůli nepromyšleným stavebním úpravám zapadl a dnes vyvěrá přímo do nedalekého rybníka
Pramen u svatého Antoníčka v Sazené v minulých letech kvůli nepromyšleným stavebním úpravám zapadl a dnes vyvěrá přímo do nedalekého rybníka

Renesance Velvarům přála. Méně však už nastávající třicetiletá válka. Město bylo několikrát vydrancováno nepřátelskými vojsky a v roce 1639 dokonce armádou švédského generála Banéra vypáleno.

Význam Velvar a jejich malebnost z doby roku 1620 se podařilo vrátit až za téměř dvě století. A to i díky tomu, že v období po třicetileté válce mělo město velké štěstí na dva primátory – Jana Augustina Klouzala a Floriána Mikulovského.

Těm se podařilo vymanit Velvary ze strašných dluhů, pozdvihnout stavební rozvoj a postavit na nohy místní hospodářství. Za jejich vlády došlo k výstavbě hospod, mlýnů, pivovarů, výsadbě vinic a lesů, k otevření opukových lomů a založení cihelny. Jen podoba Velvar se logicky změnila. Renesanční město nahradilo město barokní.

Budova Reduty na velvarském náměstí
Budova Reduty na velvarském náměstí

Původně byly Velvary městem bran. Do dnešní doby se dochovala jen brána Pražská na jižní straně náměstí.

Na místě původní Malovarské brány vyrostla brána Slánská. Jenže i ta šla k zemi, protože údajně stínila hraběnce místo v její zahradě.

Další kdysi funkční branou byla brána Chržínská. V tomto případě však šlo spíš o opevněná městská vrata.

Víme přesně, kde stávala Roudnická brána. Její místo bylo vedle dodnes zachované Panské hospody.

Panská hospoda ve Velvarech
Panská hospoda ve Velvarech

Významným sídlem byly Velvary i po reformách v roce 1848, kdy se staly dokonce sídlem soudu.

22. června 1864 je ve Velvarech založen první dobrovolný neněmecký spolek dobrovolných hasičů. Za jeho vznikem stojí tamní starosta Karel Krohn, který byl v mládí okouzlen činností a potřebností dobrovolných hasičů v německém hansovním městě Hamburku.

V roce 1882 byla do Velvar přivedena železniční trať z nedalekých Kralup nad Vltavou, ale byla to jen odbočka. Hlavní větev byla vedena jinudy, a to byl začátek pádu Velvar a jejich významu.

Pevnostní muzeum v Sazené vrátili do původního stavu nadšenci vojenské historie
Pevnostní muzeum v Sazené vrátili do původního stavu nadšenci vojenské historie

Sice zde ještě na přelomu 19. a 20. století vzniká firma na výrobu nábytku, škrobárna a továrna na brousící kotouče, ale kolo dějin se přesto točí jinudy a jinam.

Vrcholu počtu obyvatel dosáhnou Velvary právě v roce 1900, kdy tu žilo 3 222 obyvatel. Dnes městu k tomuto počtu chybí tři stovky lidí.

Ve Velvarech se narodili bratranci Koželuhové. Jan Antonín (1738) byl hudebním skladatelem a ředitelem chrámového kůru v pražské Svatovítské katedrále. Leopold (1747) se stal dvorním skladatelem a komorním kapelníkem ve Vídni.

Kamenný most v Sazené patří mezi velmi cenné české mosty
Kamenný most v Sazené patří mezi velmi cenné české mosty

16. října 1868 se ve Velvarech narodil Václav Klement. Nejprve se sice stal knihkupcem, ale pak změnil obor svého podnikání a stal se z něj jeden ze zakladatelů automobilky Laurin & Klement v Mladé Boleslavi, kterou dnes známe pod světově proslulým označením Škoda.

Blízké Neuměřice daly světu 16. prosince 1919 Zlatovlásku. Respektive jednu z jejích nejzdařilejších představitelek – tedy Jaroslava Vozába. Každopádně to však byla představitelka nejvtipnější a nejkomičtější. Hrob herce Divadla Járy Cimrmana Jaroslava Vozába najdeme na velvarském hřbitově.

Poblíž nedaleké obce Uhy bylo vybudováno centrální tankoviště ropy. Končí zde ropovody Družba a IKL. Kapacita tankoviště je jeden a tři čtvrtě milionů kubíků surové ropy. Tato zásoba vystačí státu na devadesát dní.

Zázračná studánka Svěcenka už bývá bohužel v suchých letech vyschlá
Zázračná studánka Svěcenka už bývá bohužel v suchých letech vyschlá

Znakem města Velvar je červený štít. Na něm stojí na nízkém kvádrovém soklu dvě dvoupatrové věže s okny, vše je vyvedeno ve stříbrné barvě. Věže mají nárožními věžičky a valbové střechy v barvě modré se zlatými makovicemi. Mezi věžemi stojí na soklu stříbrný doprava orientovaný vztyčený lev se zlatými drápy, červeným jazykem a zlatou korunou. Předními tlapami se dotýká pravé věže, jako by ji přidržoval. Jeho jednoduchý velmi dlouhý ocas ovíjí zezadu levou věž a jeho konec je propletený dolním oknem.

Léto na makovém  poli u Velvar
Léto na makovém poli u Velvar

Dopravní dosažitelnost:

Auto: Velvary leží na silnici I. třídy číslo 16. Ta se ve městě kříží se silnicí II. třídy číslo 240. Vzdálenosti Velvar z českých měst: Praha (34 km), Ústí nad Labem (54 km), Karlovy Vary (114 km), Plzeň (105 km), České Budějovice (180 km), Pardubice (132 km), Hradec Králové (137 km), Jihlava (159 km), Liberec (112 km).

Autobus: Autobusové spojení do Velvar je ze Slaného, Kladna, Kralup nad Vltavou, Jarpic, Černuce a Chržína.

Vlak: Ve Velvarech končí železniční trať, a proto je přímé spojení jen s městem Kralupy nad Vltavou.

Morový sloup ve Velvarech patří k nejhezčím v zemi
Morový sloup ve Velvarech patří k nejhezčím v zemi

★★★★ - Morový sloup, Velvary:

Velvary se mohou chlubit jedním z nejkrásnějších morových sloupů v zemi. Vzniklo díky umu sochařů Františka a Matěje Tollingerů a kameníka Antonína Falkeho. Dílo vznikalo v letech 1716-19, a to necelé tři roky po velké morové nákaze, která postihla město.

Poloha: 50.2819164N, 14.2358458E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, náměstí (50 m)

Vlaková zastávka: Velvary (0,6 km)


Kostel svatého Jiří ve Velvarech je nádhernou ukázkou renesančního stavitelství
Kostel svatého Jiří ve Velvarech je nádhernou ukázkou renesančního stavitelství

★★★★ - Kostel svatého Jiří, Velvary:

Svatostánek vznikl v letech 1613-16.Zasloužil se o to velvarský měšťan Jiří Pechar, který stavbu financoval. Architektem byl Santini Malvazione. Tento Ital z velké části stál za renesanční přestavbou Velvar. Tento hřbitovní kostel je unikátní ukázkou renesančního umění v regionu. Je zdáli viditelný a fascinuje výstavným čtyřetážovým volutovým štítem.

Poloha: 50.2768567N, 14.2362761E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, škola (0,5 km)

Vlaková zastávka: Velvary (0,9 km)

GALERIE: KOSTEL SVATÉHO JIŘÍ


Velvarská Stará fortna v sobě ukrývá unikátní perníkářství
Velvarská Stará fortna v sobě ukrývá unikátní perníkářství

★★★★ - Stará fortna, Velvary:

Velmi malebné místo ve Velvarech. Vzniklo na začátku 17. století jako průchod domem směrem k obecnímu mlýnu. Dům postavil italský zedník Petr Vlach, jehož bratr Bartoloměj ve Velvarech vystavěl Pražskou bránu. Dnes ve starém domě sídlí místní perníkářství, jehož návštěva a hlavně ochutnávka dobrého zboží je pro návštěvníky Velvar téměř povinností. Rozhodně si nenechte ujít zdejší specialitu – dezert choux. Ve francouzštině se jedná o zelí, protože kuličky z odpalovaného těsta svým tvarem zelí připomínají. Nicméně ty ze zdejšího perníkářství plněné pistáciemi a pistáciovým krémem či naopak jahodami s jahodovým krémem jsou učiněnou lahodou.

Poloha: 50.2811617N, 14.2337981E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, náměstí (170 m)

Vlaková zastávka: Velvary (0,8 km)


GALERIE: STARÁ FORTNA


Pražská brána je jedinou dodnes zachovanou velvarskou bránou
Pražská brána je jedinou dodnes zachovanou velvarskou bránou

★★★★ - Pražská brána, Velvary:

Jediná ze čtyř bran, která se dochovala z původního velvarského opevnění. Tuto renesanční stavbu vystavěl v roce 1580 stavitel Bartoloměj Vlach na základech původní gotické brány. Na bránu je možné vystoupat, musíte se však nejprve domluvit s pracovníky zdejšího muzea.

Poloha: 50.2792619N, 14.2366800E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, škola (270 m)

Vlaková zastávka: Velvary (0,7 km)


Na mostě v Sazené najdeme dnes dvě ze šesti původních soch od Ignáce Platzera, jde však už jen o repliky
Na mostě v Sazené najdeme dnes dvě ze šesti původních soch od Ignáce Platzera, jde však už jen o repliky

★★★★ - Kamenný most, Sazená:

Velmi cenný most, který vznikl už v 16. století z iniciativy Floriána Gryspeka. Most má čtyři oblouky. Jeden se klene nad Bakovským potokem, druhý na mlýnským náhonem a zbylé dva oblouky jsou záplavové. V druhé polovině 18. století se objevily na mostě sochy z dílny Ignáce Platzera. Bylo jich šest – začátku 20. století se však dočkaly jen dvě z nich. Ani ty však na mostě nenajdeme, originály jsou uloženy ve velvarském muzeu. Na mostě jsou jen repliky soch svatého Jana Nepomuckého a Kalvárie.

Poloha: 50.3059669N, 14.2879208E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Sazená (140 m)

Vlaková zastávka: Nové Ouholice (2,9 km)


Město Velvary máme z vyhlídky Radovič jako na dlani
Město Velvary máme z vyhlídky Radovič jako na dlani

★★★★ - Vyhlídka Radovič, Velvary:

Ač se to nezdá, tak při návštěvě tohoto kopce, budete stát na dně prastarého koryta řeky Vltavy. 268 metrů vysoký kopec se nachází jihovýchodně od vlastního města. Na vrcholu se nachází vyhlídka vytvořená podle návrhu architekta Jana Červeného. Nevysokou vyhlídku pokoříte po několika točitých schodech a před vámi se otevře výhled na České středohoří. Na samotném kopci Radovič pak najdeme ještě další dvě vyhlídky, které mají podobu vyšších posedů.

Poloha: 50.2740489N, 14.2537803E

Parkoviště: na kraji lokality

Autobusová zastávka: Velvary, škola (1,5 km)

Vlaková zastávka: Velvary (1,4 km)


GALERIE: VYHLÍDKA RADOVIČ


Dnešní podoba kostela svaté Kateřiny ve Velvarech je novogotická
Dnešní podoba kostela svaté Kateřiny ve Velvarech je novogotická

★★★ - Kostel svaté Kateřiny, Velvary:

Tento v jádru gotický kostel vyrostl ve městě už v roce 1337. Jeho nejcennější částí jsou fragmenty nástěnných maleb v sakristii. Renesanční úpravy jsou dnes patrné v zaklenutí štukových žeber. Na konci sedmnáctého století byl kostel upraven architektem Pavlem Ignácem Bayerem. Zatím poslední výrazné úpravy na začátku dvacátého století však setřely renesanční a barokní prvky na vnější straně kostela a oblékly svatostánek do novogotického hávu.

Poloha: 50.2813050N, 14.2346497E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, náměstí (110 m)

Vlaková zastávka: Velvary (0,7 km)


Kolem kostela Všech svatých v Malovarech se dřív rozkládal hřbitov, dnes tu najdeme jen osamocené pomníky
Kolem kostela Všech svatých v Malovarech se dřív rozkládal hřbitov, dnes tu najdeme jen osamocené pomníky

★★★ - Kostel Všech Svatých, Velvary:

Původně šlo o raně gotický jednolodní kostel, který stál v obci Malovary, které časem zanikly. Dočkal se barokní úpravy za děkanské služby Matěje Maxmiliána Jodla. K této přestavbě došlo kolem roku 1700. Dnes už je kostel prázdný, zbytky mobiliáře se nacházejí v místním muzeu. Kolem hřbitova se původně nacházel hřbitov. Dnes se tu však nacházejí už jen poslední hroby, ostatní byly přesunuty.

Poloha: 50.2791103N, 14.2278164E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, náměstí (0,8 km)

Vlaková zastávka: Velvary (1,4 km)


GALERIE: KOSTEL VŠECH SVATÝCH


Budova radnice ve Velvarech je renesančněbarokní
Budova radnice ve Velvarech je renesančněbarokní

★★★ - Radnice, Velvary:

Mohutná renesančněbarokní budova na velvarském náměstí. Její výstavba trvala více než jedno století. Přízemí je dílem italského stavitele Santiniho Malvazione, pak výstavbu přerušila třicetiletá válka. Až v I. třetině 18. století ve výstavbě pokračoval architekt Jan Wolf. Navíc už na konci 18. století se budova dočkala další přestavby od architekta Ignáce Palliardiho.

Poloha: 50.2815647N, 14.2349181E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, náměstí (50 m)

Vlaková zastávka: Velvary (0,7 km)


Studánka u svatého Antoníčka v Sazené
Studánka u svatého Antoníčka v Sazené

★★★ - Studánka u svatého Antoníčka, Sazená:

Legendy mluví o křišťálově čisté studánce s léčivou vodou. I proto byla u pramene vystavěna kaplička. Jedná se o velmi malebné prostředí s malou, ale výraznou vadou. Voda totiž neteče. Podle místních obyvatel jsou na vině stavební zásahy z roku 2019, kdy byl vybagrován jen pár metrů vzdálený rybníček. Během těchto úprav ale pramen svatého Antoníčka zapadl a dnes vyvěrá přímo do rybníka.

Poloha: 50.3026697N, 14.2949389E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Sazená (0,7 km)

Vlaková zastávka: Nové Ouholice (2,2 km)


Panská hospoda ve Velvarech dala vzniknout slavné písni o ztracených tolarech
Panská hospoda ve Velvarech dala vzniknout slavné písni o ztracených tolarech

★★ - Panská hospoda, Velvary:

Dnešní budova Panské hospody není tou původní, která stála za vznikem slavné skladby. Renesanční hostinec totiž vyhořel v době třicetileté války. Současná budova vznikla na konci 17. století pod vedením architekta Pavla Ignáce Bayera. Každopádně však zdejší hospoda patřila k jedné ze tří legendárních hospod, kde se zastavovali obchodníci při cestě do Saska. Hostinská činnost se tu provozovala do roku 1890.

Poloha: 50.2828581N, 14.2356844E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Velvary, náměstí (140 m)

Vlaková zastávka: Velvary (0,7 km)


Výklenková kaple Nejsvětější Trojice a zázračná studánka Svěcenka pod Radovičem
Výklenková kaple Nejsvětější Trojice a zázračná studánka Svěcenka pod Radovičem

★★ - Výklenková kaple Nejsvětější Trojice, Velvary:

U samotné kapličky pramení studánka Svěcenka. Tu navštěvovali poutníci proto, že tady se zbavovali nemocí očních, pakostnice a zimnice. V posledních sušších letech je však studánka bez vody. Kapličku nechal vystavět v roce 1714 velvarský primátor Rudolf Kavika z Birkentálu jako dík za zázračné uzdravení. U studánky se nachází také chráněná Lípa u Nejsvětější Trojice. Dříve byly dvě, jedna však už musela být poražena.

Poloha: 50.2778428N, 14.2549753E

Parkoviště: na kraji lokality

Autobusová zastávka: Velvary, škola (1,5 km)

Vlaková zastávka: Velvary (1,4 km)


Kostel svatého Klimenta na hřbitově v Chržíně
Kostel svatého Klimenta na hřbitově v Chržíně

★★ - Kostel svatého Klimenta, Chržín:

I tento hřbitovní kostel byl původně gotický. Zmínky o něm najdeme už v druhé polovině 14. století. Od konce 17. do konce 18. století byl několikrát přestavován v gotickém slohu. V roce 1879 mu však byla vrácena gotická tvář.

Poloha: 50.2961617N, 14.2714267E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Chržín (360 m)

Vlaková zastávka: Velvary (2,8 km)


Barokní mlýn Sazená
Barokní mlýn Sazená

★★ - Mlýn Sazená, Sazená:

Velkolepý barokní vodní mlýn pochází z poloviny 16. století. O dvě století později se dočkal dnešní barokní přestavby. Budova je velmi zachovalá a rozsáhlá. Vnitřní mlecí zařízení zůstalo z části zachováno, ale není už funkční. Dnes je možné si část rozsáhlého komplexu budov pronajmout na rekreaci.

Poloha: 50.3067986N, 14.2867989E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Sazená (300 m)

Vlaková zastávka: Nové Ouholice (3,1 km)


Pevnostní muzeum v Sazené
Pevnostní muzeum v Sazené

 - Pevnostní muzeum v Sazené, Sazená:

Jedná se o velmi netypický objekt státní prvorepublikové obrany. Byl totiž zabudován do budovy obecní váhy. Spolu s objektem zabudovaným do prvního patra nedalekého vodního mlýna měly obě části zdejšího opevnění střežit silniční odbočku z Ledčic do Nové Vsi. V roce 1940 Němci celý objekt zabetonovali. K opravě a rekonstrukci došlo až v roce 2007, kdy nadšenci vysbíjeli celkem 32 tun lomového pískovce a betonu a uvedli lehkou pevnůstku do původního stavu.

Poloha: 50.3064364N, 14.2880989E

Parkoviště: v místě

Autobusová zastávka: Sazená (200 m)

Vlaková zastávka: Nové Ouholice (3 km)


GALERIE: MAKOVÉ POLE U VELVAR


Výlet 1: Výlet kolem Velvar, po zdejších zázračných studánkách a za zajímavostmi obce Sazená (pěší)


Start: Velvary, Turistický rozcestník Velvary – železniční stanice

Cíl: Nová Ves, Turistický rozcestník Nové Ouholice – železniční stanice

Délka trasy: 14,5 km

Časová náročnost: 4:10 hodiny, bez prohlídky lokalit

Popis: Opět jeden z mála výletů, který začíná i končí v jiném místě. Jeho hlavním bodem je prohlídka historického města Velvary. To obkroužíme doslova ze všech stran a nezapomeneme na vyhlídku Radovič, která nabízí i zajímavé výhledy na středohoří. Nezůstaneme ale jen ve Velvarech, nýbrž zamíříme i do nedaleké obce Sazená, která i přes svoji nepatrnou velikost oplývá řadou zajímavých staveb.

Vhodnost: Nejvyšší bod výletu se nachází ve výšce 268 metrů nad mořem. Jde o vyhlídku Radovič. Nejnižší bod se nachází v závěru našeho výletu na železniční stanici Nové Ouholice, kde je výška 173 metrů nad mořem. Celkové převýšení výletu je 190 metrů a je poměrně nenáročný. Je zařazen ve druhém náročnostním koši.


Zastávky:

Velvary, Výklenková kaple Nejsvětější Trojice (1,4 km) – Velvary, Vyhlídka Radovič (2 km) – Velvary, Kostel svatého Jiří (4 km) – Velvary, Pražská brána (4,3 km) – Velvary, Kostel Všech Svatých (5,1 km) – Velvary, Stará fortna (5,8 km) – Velvary, Kostel svaté Kateřiny (5,9 km) – Velvary, Radnice Velvary (6 km) – Velvary, Mariánský sloup (6,2 km) – Velvary, Panská hospoda (6,3 km) – Chržín, Kostel svatého Klimenta (9,7 km) – Sazená, Kamenný most (11,4 km) – Sazená, Pevnostní muzeum Sazená (11,5 km) – Sazená, Mlýn Sazená (11,6 km) – Sazená, Studánka u svatého Antoníčka (12,6 km)




122 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SLANÝ

UNHOŠŤ

bottom of page