top of page

PRAHA 1 - I. ČÁST


Městský obvod Praha 1 je diamantem v koruně české historie, nabízí nejcennější stavby republiky i nejvíce místopisných, ale i dějepisných událostí, stačí jen vstoupit


První pražský obvod je místem, které stojí za pečlivé a důkladné prozkoumání. Jestliže ovšem chcete tuto část města poznat opravdu dokonale, počítejte s tím, že na vás čekají týdny a měsíce objevných procházek a zajímavých prohlídek


Městský obvod Praha 1 se skládá z katastrálních území Starého Města, Nového Města, Josefova, Hradčan a Malé Strany.

Klementinum ze Staroměstské mostecké věže
Klementinum ze Staroměstské mostecké věže

Staré Město je samotným základem pradávné Prahy, která odjakživa byla srdcem českého království i státu. Toto území bylo nepochybně osídleno už v pravěké době a první zmínky o kmenovém osídlení pocházejí z 8. století.

Když necháme promluvit archeology, tak ti nám řeknou, že ty nejstarší zmínky o architektonických zbytcích starodávného města pocházejí z konce 9. století. Z první třetiny století následujícího, respektive z roku 929 pochází zpráva o velké povodni, která strhla dřevěný most, který spojoval oba vltavské břehy.

Tou dobou, v 10. století, je Praha střediskem přemyslovského státu. A každé centrum navazuje na sebe obchod, služby, společenský rozkvět. Staré Město vzkvétá, jeho katastr se zahušťuje, staví se nové domy. O tom konec konců svědčí i Kosmova kronika, podle které vtrhla roku 1118 do města velká voda, která sebrala řadu domů na obou březích řeky.

Obecní dům
Obecní dům

Nábřeží tedy už tehdy musela být hustě osídlena. Po uvedené velké vodě a stržení řady domů, začaly u Vltavy vyrůstat domy nové, hlavně kamenné. Nešlo jen o obytné stavby, ale nových stavebních parcel se využívalo i ke stavbě církevních budov.

Rozhodující pro stále se lepšící komunikaci, výměnu zboží a přesun obyvatel byla výstavba nového, tentokrát kamenného, mostu přes Vltavu. Dokončen byl roku 1172 a nesl jméno manželky Vladislava II. - Juditin.

Jenže v té době je Staré Město stále ještě obcí. Všechno se změní až v roce 1232, kdy získalo městská práva. Jenže, jak už to tak bývá, uvnitř Starého Města se nacházela zcela samostatná enkláva. Mluvíme o Havelském městě, které bylo až do roku 1287 zcela samostatným město a bylo hlavně domovem Němců. Po tomto datu ale zcela splynulo se Starým Městem.

Pohled z Vltavy na siluetu Pražského hradu a Karlova mostu
Pohled z Vltavy na siluetu Pražského hradu a Karlova mostu

Nástup Lucemburků na český trůn sebou nese posílení pozice řemeslníků, kteří o sobě nechávají více slyšet a aby ještě upevnily svou moc, sdružují se do cechů. Ty ostatně také stojí za tím, že je ve městě více slyšet čeština a k uvědomění si vlastní identity pomůže Čechům i vybudování Staroměstské radnice. Ta byla otevřena v roce 1338 a její vznik umožnil král Jan Lucemburský. Původně šlo pouze o jeden dům, později k němu přibývaly další.

O deset let později zakládá císař Karel IV. Nové Město a ač to tak rozhodně nechtěl, začínají přibývat problémy. Staré Město totiž houfně opouštějí Češi a stěhují se do nově vzniklého Nového Města.

V podstatě obě města na sebe nasedala, a to byl další důvod poměrně vyhrocených třenic. Zvláště poté, co byly zbourány staroměstské hradby a staroměstští získali převahu i nad novým souměstím.

Kožná ulice
Kožná ulice

V té době se začíná také s výstavbou Karlova mostu a právě i nad ním získává Staré Město jednoznačný vliv a kontrolu, o čemž svědčí socha Brunclíka na malostranské straně, která na sobě nese znak Starého Města. V té době je znak Starého Města téměř totožný s tím dnešním. Jen s tou výjimkou, že hradby města jsou stříbrné, místo dnešních zlatých a chybí zde ještě paže s mečem.

Konec 14. ale hlavně úvod 15. století je ve znamení Jana Husa a Jeronýma Pražského. Velmi sílil vliv husitské strany a společně s jinými městy království byl utvořen tzv. pražský svaz. Následovalo ale období doslova občanské války v ulicích města, kdy nepokojnou chudinu vedl Jan Želivský. On ale skončil roku 1422 na popravišti Staroměstské radnice.

Další velkou událostí, která se zapsala do dějin Starého Města, ale i celé země, je volba Jiřího z Poděbrad českým králem. K ní došlo v roce 1458 a o dalších sedmnáct let později už znak Starého Města nese místo stříbrných zdí zdi zlaté.

Staroměstská vodárenská věž na Novotného lávce a domy na Smetanově nábřeží
Staroměstská vodárenská věž na Novotného lávce a domy na Smetanově nábřeží

Století šestnácté je tady relativně klidné, na konci tohoto věku přenáší do Prahy svůj trůn císař Rudolf II. a začíná logicky s tím velký společenský, ale i stavební rozvoj.

Jenže 21. června 1621 je na Staroměstském náměstí popraveno 27 českých vůdců stavovského povstání, z nichž je sedmnáct místních významných měšťanů a začínají krušné chvíle. O deset let později vtrhnou do města saská protestantská vojska bojuje se v ulicích. Stejně tak v roce 1648, kdy se musí Staré Město bránit před nájezdy Švédů. Definitivní tečka za historii Starého Města je napsána v roce 1784, kdy jsou čtyři centrální města spojena v jedno Královské hlavní město Praha.

Kostel svatého Mikuláše
Kostel svatého Mikuláše

Hradčany se staly třetím pražským městem. Jejich oficiální historii musíme v časovém sledu sunout až za vznik Starého Města a Malé Strany. Došlo k tomu někdy před rokem 1350, odkdy je vedena oficiální kniha Hradčan.

Ke vzniku poddanského města tak dochází s největší pravděpodobností v souvislosti s Hynkem Berkou z Dubé, který byl nejvyšším pražským purkrabím. Nicméně bez velkolepých plánů císaře Karla IV. by vznik Hradčan nebyl možný.

Co to znamenalo v praxi? Hlavně to, že byly vytvořeny plány na sjednocení zdejší zástavby. Dosud se jednalo jen o roztroušené stavby. Došlo k rozparcelování katastru a vytvoření zástavby kolem Hradčanského náměstí.

Rotunda Nalezeni svatého Kříže
Rotunda Nalezeni svatého Kříže

Už od počátku byl ale vývoj Hradčan odlišný, než vývoj ostatních nejstarších městských částí. Zatímco Staré Město, Malá Strana a pozdější Nové Město se snažily být co nejméně závislé na Pražském hradě, Hradčany byly svým spojením a blízkostí na Hradě přímo závislé.

Roku 1541 však došlo k velkému a děsivému požáru Hradčan, po kterém zůstala jen spálená pláň. Nicméně všechno se v dobré obrátilo a na Hradčanech začala vyrůstat nové reprezentativní město plné skvostných renesančních budov, které ale povětšinou prošly pozdější barokní úpravou. V té době tu proto vyrůstá Lobkovický palác a také Arcibiskupský palác. Rudolf II. pak dělá z Hradčan královské město, a to podnítí místní radní k výstavbě nové radnice.

A tím se znovu nastartuje výstavba a rozvoj oblasti. Hradčany s hradem jsou sice sevřeny nově vybudovanými Mariánskými hradbami, nicméně tyto hradby značně rozšiřují katastr, a tak je možné dál budovat nové paláce.

Lodní provoz na Vltavě
Lodní provoz na Vltavě

V této době vzniká Loretánské náměstí a klášter, kde se usazují kapucíni, ale začíná se i se stavbou největšího pražského paláce – Černínského. S ostatními pražskými městy jsou Hradčany spojeny za vlády Marie Terezie a za Josefa II. jsou definitivně spojeny v jedno královské město.

V pozdější době se rozbourají hradby, a to zvláště v oblasti Pohořelce, kde je zbourána i Strahovská brána. V této části je tak umožněn rychlejší rozvoj budoucí metropole státu.

Španělská synagoga
Španělská synagoga

Josefov je nejmenším pražským katastrálním územím. Zároveň je zde nejvyšší hustota osídlení. Jméno Josefov však vzniklo až po vládě císaře Josefa II., který Židy zrovnoprávnil, do té doby se tato část jmenuje prostě Židovské město.

Jeho počátky lze vysledovat až do roku 1096, kdy po pogromech na Židy bylo založeno nové, centrální ghetto. Zpočátku vypadala spolupráce s ostatními městy i obyvateli slibně, nicméně čtvrtý lateránský koncil v roce 1215 nařídil segregaci židovského obyvatelstva a z budoucího Josefova se stalo ghetto v pravém slova smyslu.

Lepší časy přišly s dobou Karla IV., který udělil pražským Židům určité svobody, a to včetně práva užívat vlastní zástavu. Jednalo se o červený prapor se žlutou Davidovou hvězdou. Někteří odborníci tvrdí, že jde o nejstarší použití tohoto symbolu jako označení komunity na světě.

Když paprsky zapadajícího zářijového slunce dávají kulise Pražského hradu a Karlova mostu neopakovatelný ráz
Když paprsky zapadajícího zářijového slunce dávají kulise Pražského hradu a Karlova mostu neopakovatelný ráz

Jenže už roku 1389 byl rozpoután velký židovský pogrom zvaný Krvavé velikonoce, při kterém byla řada obyvatel ghetta zavražděna.

To se opakovalo ještě několikrát. Význam a důležitost židovského města začal prudce narůstat až za vlády Rudolfa II., který se zdejší komunitou obchodoval a měl silné vazby. Zvláště na obchodníka Mordechaje Maisela. Ten byl jedním z největších podporovatelů výstavby v ghettu, ale i finančníkem na rudolfínském dvoře.

Další gesto ke vzájemnému splynutí ghetta s městem učinil Ferdinand III., který židovskou obec odměnil udělením válečné zástavy za boj proti Švédům za třicetileté války. Obě komunity se začaly postupně mísit, jenže Karel VI. zahnal židovské obyvatele znovu do ghetta.

Hrad s mostem Legií
Hrad s mostem Legií

Mezitím však v roce 1689 postihl Josefov velký požár, který židovské město definitivně proměnil ve spáleniště. Na vině tehdy údajně byli francouzští agenti, kteří během Devítileté války na pokyn Ludvíka XIV. aplikovali metodu spálené země.

Další nenávist vůči Židům rozpoutala Marie Terezie. Ta tvrdila, že zdejší obyvatelé spolupracovali s pruským nepřítelem, a tak je vypověděla z celého království. Lokalita se hospodářsky velmi propadla a zaznamenala nezvratný a nenapravitelný úpadek.

Události se snažil mírně napravit její syn Josef II., který židovské obyvatelstvo zrovnoprávnil a poskytl mu svobody. To ovšem vedlo jen k tomu, že bohatí Židé se začali stěhovat ven z ghetta a dovnitř se naopak sestěhovávala veškerá chudina.

U Fleků a zdejší slavný hostinec
U Fleků a zdejší slavný hostinec

K definitivnímu rozpuštění ghetta pak došlo v roce 1848 a o dva roky později už byla oblast přejmenována na Josefov a přičleněna k hlavnímu městu.

Bída této oblasti vedla pražské radní ke vzniku tzv. asanaci. To znamená, že v 80. letech 19. století byla veškerá stará zástavba židovského města zbourána a vznikly tu nové domy. Zachována byla jen část synagog, zbytek šel k zemi.

Smělé plány ovšem předpokládaly, že stejný osud potká i velkou část Starého Města, k tomu naštěstí nedošlo.

Palác Drn
Palác Drn

Za II. světové války byl Josefov téměř vylidněn, mnoho obyvatel skončilo v koncentračním táboře a z vlastního Josefova se stal obrovský sklad zabaveného majetku.

Josefov po druhé světové válce se konečně dočkal narovnání katastrální výměry, i když o svoji východní enklánu přišel, dnes jde o jednu z nejlukrativnějších a nejdražších lokalit ve městě.

Velmi bohatá a kulturní oblast zanechala velký otisk v literatuře. Josefov je centrem mnohokrát převyprávěných bájí o Golemovi a Rabi Löwovi, stejně tak zdejší křivolaké uličky inspirovali Jaroslava Foglara.

Národní divadlo ze Střeleckého ostrova
Národní divadlo ze Střeleckého ostrova

Malá Strana byla bez debaty osídlena už během doby kamenné. Ty nejstarší hmatatelné památky na historii Malé Strany pocházejí z 8. a 9. století, kdy na území dnešní Mostecké ulice byly nalezeny zbytky dřevem zpevněné komunikace, které sloužily jako nástupiště k dřevěnému mostu, který musel být ještě předchůdcem mostu Juditina.

Ve 12. století už se celá Malá Strana chlubila kamennou dlažbou.

Oficiálně se ale termínu město začalo používat až s rokem 1257, kdy ho založil Přemysl Otakar II. V dobách původních se jednalo o Nové Město, jako protiklad toho Starého, jenže se založením Nového Města Karlem IV., se začalo původnímu Novému Městu říkat Menší Město neboli Malá Strana. Město přijalo magdeburské právo a v polovině 13. století vzniká dnešní síť ulic včetně Malostranského náměstí.

Jeruzalémská synagoga
Jeruzalémská synagoga

Velkého rozvoje se Malá Strana dočkala i za Lucemburků. Karel IV. nechal postavit Hladovou zeď, která se nacházela daleko za tehdejším koncem Malé Strany, a to umožnilo rozšířit katastr i o dvě další obce Újezd a Nebovidy. Mohl pokračovat rychlý růst.

Jenže za husitských válek došlo k totálnímu zničení, spálení a vyplenění celé lokality. Všichni zbylí živí obyvatelé se museli přestěhovat na pravý břeh a budovat se tu začalo znovu až na konci 15. století.

Mánes
Mánes

K rozsáhlému požáru došlo znovu 2. června 1541, kdy vzplál jeden z domů na Malostranském náměstí. Nebyl však jediný. Během krátké doby bylo spáleno 133 z 211 malostranských domů a silně byl poškozen také Pražský hrad. Naskytl se obraz obrovské zkázy.

Výrazný rozvoj nastal až s vládou Rudolfa II. Na císařský dvůr zamířila řada italských stavitelů a na Malé Straně začaly vznikat velké a rozsáhlé paláce. Na Malé Straně se rozrůstají i církevní stavby, kostely, kláštery a v neposlední řadě bohatství tehdejší doby podtrhává i nově postavená radnice.

Během třicetileté války vzniká Valdštejnský palác a stavějí se mohutné hradby, které navozují na velké opevnění Pražského hradu. Když z metropole odchází dvůr zpět do Vídně, význam Malé Strany klesá a stává se hlavně centrem pro kulturu, umělce, malíře a spisovatele, a to i přesto, že v letech 1680 a 1714 zachvátí Malou Stranu morové epidemie.

Zlatá kaplička, jak jí nabízí pohled z hladiny řeky Vltavy
Zlatá kaplička, jak jí nabízí pohled z hladiny řeky Vltavy

Od roku 1784 jsou všechna popsaná města, vyjma Josefova a včetně Nového Města spojena do Královského hlavního města Prahy. Vlivem josefovských reforem je zrušena řada klášterů a dochází k velkým stavebním přestavbám. Ve městě se buduje kanalizace a vznikají olejové pouliční lampy.

Ty jsou postupně vytlačeny plynovými. V roce 1847 se objeví prvních 200 z nich. Velkou změnu historické části a zvýšení dopravní obslužnosti lokality pak znamená proseknutí dopravní tepny, zvané Chotkova silnice na Špejchar.

V revolučním roce 1848 se uskutečnilo povstání radikálních demokratů. Praha se tehdy stala jedním z významných radikálních měst v celé Evropě. Nepokoje však potlačilo císařské vojsko v čele s maršálem Alfredem Windischgrätzem. Díky snaze národních obrozenců však Praha i přes stálý vliv z Vídně nebyla již městem ryze německým. Vliv získala česká kultura – byl položen základní kámen k Národnímu divadlu, bylo vybudováno i Národní muzeum, vznikly i další dnes významné stavby.

Kubistický sloup
Kubistický sloup

Prvním místem, které přišlo o středověké opevnění, se stalo okolí dnešního Národního muzea a Újezdu. Vzniklo také druhé pražské nádraží (po Masarykovu), dnes Hlavní, dříve Nádraží dráhy císaře Františka Josefa.

V roce 1881 bylo s velkou slávou otevřeno Národní divadlo; bylo však zničeno požárem a znovuobnoveno o další dva roky později.

Kolem roku 1884 se objevily první plány na regulaci Vltavy v oblasti dnešního Nového města u Palackého mostu, během následujících dvaceti let spolu s asanací Josefova tak velká část historicky cenné části Prahy zcela změnila svůj ráz i charakter.

Roku 1890 byla Praha zasažena stoletou povodní. Ani ta však nezastavila technický pokrok. Již o rok později se rozjela poprvé elektrická dráha.

Karlův most z prosluněné hladiny Vltavy
Karlův most z prosluněné hladiny Vltavy

Dopravní dosažitelnost:

Auto: Prahou 1 neprochází žádná dálnice. Nejvýznamnější pro dopravu je Severojižní magistrála, která se však katastru obvodu dotýká jen nepatrně v jeho východní části. Vzdálenosti Prahy 1 z českých měst: Pardubice (113 km), Jihlava (136 km), České Budějovice (154 km), Plzeň (91 km), Karlovy Vary (128 km), Ústí nad Labem (91 km), Liberec (112 km), Hradec Králové (119 km).

Autobus: V této oblasti žádné autobusové nádraží není. Nejblíže je nádraží na Florenci.

Vlak: Jediným nádražím Prahy 1 je nádraží Masarykovo neboli Praha-střed. Z něho vás přímé vlaky rozvezou do Mladé Boleslavi, Kralup nad Vltavou, Kolína, Rakovníka, Milovic, Kladna, Turnova, Loun a Středokluk.

Metro: Prahu 1 obsluhují všechny tři linky pražského metra. V městském obvodu najdeme dvě přestupní stanice Můstek a Muzeum a ještě stanice Staroměstská, Malostranská, Národní třída, Náměstí Republiky a Hlavní nádraží.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Strahově byla několikrát poničena požáry či bombardováním
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Strahově byla několikrát poničena požáry či bombardováním

★★★★★ - Bazilika Nanebevzetí Panny Marie, Hradčany:

Tento kostel byl původně románský. Po požáru v roce 1258 však byla celá budova goticky přestavěna. Další přestavba čekala na stavbu po vyplnění husity. Středověk byl všeobecně velmi nepříznivou dobou pro tento kostel. Situace se začala obracet až s barokní přestavbou, kterou vedl italský architekt Anselmo Lurago. Následně však byl kostel znovu poškozen během francouzského a pruského bombardování Prahy. 63 metrů dlouhý kostel povýšil papež na basilicu minor a zajímavostí je, že na zdejší varhany, které se ale bohužel už nedochovaly, hrál velký Wolfgang Amadeus Mozart.

Poloha: 50.0864817N, 14.3892689E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (250 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2 km)


GALERIE: STRAHOVSKÁ BAZILIKA


Vstupní portál Strahovské knihovny
Vstupní portál Strahovské knihovny

★★★★★ - Strahovská knihovna, Hradčany:

Jedna z nejcennějších světových knihoven. Ve svých útrobách skrývá více než dvě stě tisíc svazků, z nichž mnohé jsou extrémně cenné prvotisky. Nádherné je průčelí zdejší knihovny, které bylo dokončeno v roce 1783 a všimneme si na něm plastiky představující zeměkouli, žezlo, kružítko a knihy. Další dominantou průčelí je pak zlacený medailon s portrétem císaře Josefa II. Umístění tohoto světského portrétu je vyjádřením vděku za to, že Josef II. nezrušil zdejší řád během velkých reforem. Knihovna se skládá ze dvou velkých a unikátních sálů. V Teologickém sále najdeme nejstarší svazky a nástropní fresky od zdejšího řeholníka Siarda Noseckého. Najdeme zde hlavně teologickou literaturu, jednu ze stěn pokrývají jen různá vydání Bible. Druhým velkým sálem je Filozofický sál, který vznikl přestavbou původní sýpky. O jeho výzdobu se zasloužil I. J. Palliardi a I. F. Platzer. Do tohoto sálu byla převezena zrušená knihovna z kláštera v Louce u Znojma. Nezbytnou součástí je také Kabinet kuriozit a spojovací chodba. V tomto případě se jedná o jakéhosi předchůdce současných muzeí.

Poloha: 50.0862139N, 14.3895722E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (290 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,1 km)


Petřínská rozhledna a kostel svatého Vavřince od petřínského Růžového sadu
Petřínská rozhledna a kostel svatého Vavřince od petřínského Růžového sadu

★★★★★ - Petřínská rozhledna, Malá Strana:

Neodmyslitelná dominanta Prahy je vysoká 58,7 metrů. Inspirací pochopitelně byla Eiffelova věž v Paříži, kam se vydal členové Klubu českých turistů na Světovou výstavu v roce 1889. Už o rok později bylo založeno družstvo a byl vybrán návrh Vratislava Pasovského, který je zhruba pětkrát menší, než slavná pařížská sestřenice. Autorství konstrukce patří inženýrům Františkovi Prášilovi a Juliu Součkovi z Českomoravských strojíren. Slavnostní otevření se pak konalo v rámci Zemské jubilejní výstavy 20. srpna 1891. V červenci 1938 vypukl na vrcholu rozhledny požár. Pro hasiče bylo velmi obtížné oheň zdolat, na konec se to však povedlo bez ztrát na životech. Bylo tehdy evakuováno zhruba sto osob. Požár vznikl od zkratu ve výtahové kabině. Když přijel Adolf Hitler 15. března 1939 na jedinou návštěvu Prahy, žádal o zbourání rozhledny, protože kazila podle něj výhled z Pražského hradu. V roce 1953 došlo k velkým úpravám. Z vrcholu rozhledny byla sejmuta královská koruna a nahradil ji televizní vysílač. Byl také odstraněn výtah a jeho tubus vyplnily kabely. Lidé mohli stoupat nahoru jen po schodech. Tak to vydrželo až do roku 1979, kdy byla rozhledna pro veřejnost uzavřena z důvodu děsivého technického stavu. Lidé se do ní mohli vrátit až v roce 1991 u příležitosti stého výročí vzniku. O rok později skončilo z Petřína televizní vysílání, a tak se mohl vrátit výtah, který začal fungovat až v roce 2002. Rozhledna má dvě vyhlídky, spodní je i pro vozíčkáře. Nahoru se musí vyšlapat 299 schodů. Schodiště tu jsou dvě, jedno pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi směrem dolů. Celková hmotnost rozhledny je 175 tun. Vidět jsou z Petřína Krkonoše, České středohoří, každý uvidí Říp nebo Brdy.

Poloha: 50.0835400N, 14.3950800E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1,1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,8 km)


GALERIE: PETŘÍNSKÁ ROZHLEDNA


Nádvoří Strahovského kláštera premonstrátů
Nádvoří Strahovského kláštera premonstrátů

★★★★ - Klášter premonstrátů na Strahově, Hradčany:

Nejstarší premonstrátský klášter v Čechách, který byl založen už v roce 1143. Založil ho kníže Vladislav II. s chotí Gertrudou a olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem. Mnohokrát byl klášter opravován a přestavován. Vyplenila ho jak husitská, tak švédská vojska. Ta odvezla i velkou část zdejší knihovny. V areálu je pohřben král Vladislav II. a najdeme zde i ostatky zakladatele premonstrátského řádu svatého Norberta. V 50. letech 20. století byl zdejší řád rozprášen a stavba prošla velkou rekonstrukcí, aby mohla sloužit Památníku národního písemnictví.

Poloha: 50.0862139N, 14.3895722E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (300 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,1 km)


GALERIE: STRAHOVSKÝ KLÁŠTER


Zrcadlové bludiště na Petříně je replikou gotické brány na Vyšehradě
Zrcadlové bludiště na Petříně je replikou gotické brány na Vyšehradě

★★★★ - Zrcadlové bludiště, Malá Strana:

Vlastní budova je dokonalou replikou gotické strážní věže na Vyšehradě. Ta byla v 19. století na Vyšehradě zbourána, protože překážela většímu dopravnímu rozvoji Vyšehradu. Na Petříně byla znovu postavena její replika. Vypadá jako malý hrad. Uvnitř se nachází systém zrcadel, z nichž některá jsou zakřivená a vytvářejí tak deformované obrazy. Najdeme tu však i diorama, které připomíná boj se švédskými vojsky u Karlova mostu během třicetileté války.

Poloha: 50.0835350N, 14.3962350E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,7 km)


Kaple Božího hrobu na Petříně patří k těm nejzdařilejším v našich podmínkách
Kaple Božího hrobu na Petříně patří k těm nejzdařilejším v našich podmínkách

★★★★ - Kaple Božího hrobu, Malá Strana:

Jedna z mnoha replik Božího hrobu. Tuto kopii jeruzalemského hrobu Ježíše Krista vytvořil kněz Norbert Saazer. Vznikla v roce 1732. Patří k těm zdařilejším v českých podmínkách, přesto nedosahuje kvalit nejslavnější a nejkvalitnější kopie Kaple Božího hrobu, která se nachází ve Slaném.

Poloha: 50.0834642N, 14.3956281E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,9 km)


Symbol Petřína a všech zamilovaných - socha Karla Hynka Máchy od Josefa Václava Myslbekaký architekt Antonín Turek
Symbol Petřína a všech zamilovaných - socha Karla Hynka Máchy od Josefa Václava Myslbeka

★★★★ - Pomník Karla Hynka Máchy, Malá Strana:

Symbol Petřína a zamilovaných. Zároveň se jedná asi o nejslavnější a nejznámější sochu básníka, byť vůbec neodpovídá jeho reálné podobě. Bronzovou sochu vytvořil v letech 1910-12 Josef Václav Myslbek. Socha se také proslavila megahitem Lucie Bílé Láska je láska, kde si v geniálním textu na něj originálně vzpomněla Gabriela Osvaldová.

Poloha: 50.0816247N, 14.4019436E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (370 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,9 km)


Květnice na Petříně se vyznačuje svoji malebností
Květnice na Petříně se vyznačuje svoji malebností

★★★★ - Květnice Petřín, Hradčany:

Tato zahrada vznikla jako logické pokračování zdejšího Růžové sadu. Vznikla v letech 1935-37 jako zahrada pro cibuloviny a trvalky. Jejím autorem je však už jiný zahradní architekt. Tentokrát jde o Zdeňka Profouse. Zahrada nabízí krásné posezení a příjemný odpočinek u místního jezírka.

Poloha: 50.0806247N, 14.3986025E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (3,1 km)


GALERIE: KVĚTNICE


Bezesporu okouzlit, to je poslání květin v Růžovém sadu na Petříně
Bezesporu okouzlit, to je poslání květin v Růžovém sadu na Petříně

★★★ - Růžový sad, Hradčany:

Rozkládá se od Bašty IV svatého Karla k Baště V svatého Vavřince. Má plochu šesti hektarů. Až do roku 1932 však toto místo využívala armáda ke cvičení vojáků. Následně zde vznikl Švehlův růžový sad. Ten má podobu rozevřeného vějíře a vznikl podle návrhu slavného zahradního architekta Josefa Kumpána. Původně zde bylo vysázeno na osm tisíc růží různých typů a druhů.

Poloha: 50.0815006N, 14.3972750E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1,1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (3 km)


GALERIE: RŮŽOVÝ SAD


Sousoší Polibek od sochaře Josefa Mařatky na Petříně
Sousoší Polibek od sochaře Josefa Mařatky na Petříně

★★★ - Sousoší Polibek, Hradčany:

Dříve stálo toto slavné sousoší v Letenských sadech. Je dílem sochaře Josefa Mařatky a pochází z roku 1921. Autorem soklu je pak slavný architekt Jan Kotěra. Jedná se o velmi ceněnou sochu.

Poloha: 50.0818028N, 14.3963108E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,9 km)


Kostel svatého Vavřince na Petříně
Kostel svatého Vavřince na Petříně

★★★ - Kostel svatého Vavřince, Malá Strana:

Kostel je přímo zasazený do Hladové zdi. Jedná se o kostel, který má jádro z románského období. Na stejném místě stál svatostánek už na počátku 12. století. O šest století později prošel výraznou úpravou, byl zvětšen a zbarokizován. Jenže po Josefovských dekretech byl oficiálně zrušen a zařízení bylo odvezeno. Nádherný oltář našel místo v Bříství. Od té doby budova chátrala. Zachránila ji až nákladná rekonstrukce v první třetině 19. století. Dnes slouží jako hlavní katedrála Starokatolické církve.

Poloha: 50.0830511N, 14.3961225E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,9 km)


GALERIE: KOSTEL SVATÉHO VAVŘINCE


Kapli Kalvárie zdobí sgrafita vytvořená podle návrhu malíře Mikuláše Alše
Kapli Kalvárie zdobí sgrafita vytvořená podle návrhu malíře Mikuláše Alše

★★★ - Kaple Kalvárie, Malá Strana:

Jde o kapli, která byla postavena v první třetině 18. století. Velmi zajímavé průčelí originálně zdobené sgrafity podle návrhu Mikoláše Alše vzniklo pochopitelně v pozdějším období.

Poloha: 50.0831786N, 14.3964256E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,9 km)


Křížová cesta na Petříně
Křížová cesta na Petříně

★★★ - Křížová cesta, Malá Strana:

Křížová cesta na Petříně pochází už z roku 1738. Vedla od kostela svatého Karla Boromejského pod Petřínem a končí u kostela svatého Vavřince na Petříně. V první části se však žádná ze čtrnácti kapliček nenachází. Všechny výklenkové kapličky jsou až na samotném vrchu Petříně. Po zhruba sto letech existence už byly původní kapličky zcela zničené, a tak došlo zásluhou hraběte Karla Chotka k jejich obnově. Součástí poutní křížové cesty jsou i zastávky u kaple Kalvárie a u kaple Božího hrobu. Jednotlivá zastavení mají mezi sebou rozestupy 35 metrů.

Poloha: 50.0837833N, 14.3956222E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,7 km)


Za výstavbou kostela svatého Rocha na Strahově stál císař Rudolf II.
Za výstavbou kostela svatého Rocha na Strahově stál císař Rudolf II.

★★★ - Kostel svatého Rocha, Hradčany:

Jde o gotickorenesanční kostel na Strahově. Nechal ho postavit císař Rudolf II. jako dík za odvrácení morové epidemie. V následujících letech byl mnohokrát přestavován, v době josefovských dekretů byl zrušen. Je sice součástí strahovského klášterního areálu, nicméně dnes slouží jako soukromá galerie.

Poloha: 50.0866850N, 14.3879522E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (250 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2 km)


Socha hudebního skladatele Vítězslava Nováka vznikla v roce 1950, rok po jeho smrti
Socha hudebního skladatele Vítězslava Nováka vznikla v roce 1950, rok po jeho smrti

★★★ - Pomník Vítězslava Nováka, Malá Strana:

Nadživotní socha hudebního skladatele stojí na bílém mramorovém soklu. Ten skrývá urnu s popelem umělce. Socha vznikla v roce 1950 rok po smrti hudebního skladatele. Autorem bronzového pomníku je Jan Kodet.

Poloha: 50.0821686N, 14.4014356E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (330 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,9 km)


Pomník spisovatele Jana Nerudy na pražském Petříně
Pomník spisovatele Jana Nerudy na pražském Petříně

★★★ - Pomník Jana Nerudy, Malá Strana:

Nejmladší socha na pražském Petříně. Vznikla až v roce 1970. Autorem je sochař a medailér Jan Simota. Jedná se o velmi zdařilé sochařské dílo.

Poloha: 50.0829842N, 14.4022492E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (270 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,7 km)


Fontána s hrajícími si chlapci na Petříně
Fontána s hrajícími si chlapci na Petříně

★★★ - Fontána s hrajícími si chlapci, Malá Strana:

Dílo vzniklo na konci roku 1949. Autorem je Karel Dvořák a inspirací sochaři byli vnuci T. G. Masaryka Herbert a Leonard. Na některých mapách se ale fontána objevuje pod názvem Fontána U Žabiček. V její těsné blízkosti se nachází památný strom – Lípa republiky, která byla vysazena u příležitosti 50. výročí vzniku samostatného Československého státu.

Poloha: 50.0830883N, 14.4020286E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (310 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,7 km)


Pomník Jaroslava Vrchlického
Pomník Jaroslava Vrchlického

★★★ - Pomník Jaroslava Vrchlického, Malá Strana:

Socha z roku 1956 z dílny sochařů Josefa a Antonína Wagnerových. Socha měla původně zdobit Karlovo náměstí, ale nakonec bylo rozhodnuto o umístění do Lobkowiczké zahrady. Básník zde sedí a podpírají ho dvě alegorické postavy – Drama a Poezie.

Poloha: 50.0850528N, 14.3965831E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (0,9 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,6 km)


Pomník obětem komunismu na pražském Újezdě je dílem Olbrama Zoubka
Pomník obětem komunismu na pražském Újezdě je dílem Olbrama Zoubka

★★★ - Pomník obětem komunismu, Malá Strana:

Sousoší vytvořil sochař Olbram Zoubek. Netradiční sousoší zobrazuje sedm totožných mužských postav v různém stupni rozpadu. Symbolicky se tak poukazuje na postupnou fyzickou a psychickou likvidaci politických vězňů v průběhu zpolitizovaných procesů v 50. letech minulého století.

Poloha: 50.0811736N, 14.4038925E

Parkoviště: v místě

Tramvajová zastávka: Újezd (100 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,8 km)


Štefánikova hvězdárna na Petříně vznikla na konci dvacátých let minulého století
Štefánikova hvězdárna na Petříně vznikla na konci dvacátých let minulého století

★★ - Štefánikova hvězdárna, Hradčany:

Hvězdárna vznikla v roce 1929 na návrh architekta Veselíka. Rozšíření na tři kupole se dočkala až v 70. letech 20. století. Dnes se jedná o jedno z nejnavštěvovanějších míst v metropoli.

Poloha: 50.0812450N, 14.3980028E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1,1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (3 km)


Socha Miroslava Rastislava Štefánika na pražském Petříně
Socha Miroslava Rastislava Štefánika na pražském Petříně

★★ - Socha Miroslava Rastislava Štefánika, Hradčany:

Socha se zajímavou historií. Autorem originálu sochy je Bohumil Kafka. Socha byla vytvořena v roce 1937 a měla na výšku více než sedm metrů. Stála v Bratislavě u Slovenského národního muzea. V roce 1952 však musela být odstraněna. V metropoli pak vznikla její 247 centimetrů vysoká kopie, to však bylo až o 42 let později. Za sochou se nachází pamětní deska a sluneční hodiny.

Poloha: 50.0813869N, 14.3975244E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1,1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (3 km)


Kazatelna v bývalé klášterní zahradě na Petříně
Kazatelna v bývalé klášterní zahradě na Petříně

★★ - Kazatelna, Praha 1:

Napůl zděný a napůl roubený patrový domek měl být snad údajně přírodní kazatelnou. O tom se však dá s úspěchem polemizovat a nejsou k tomu jednoznačné důkazy. Vznikla v bývalé klášterní zahradě v druhé polovině 17. století. Její stavbu měl iniciovat opat strahovského kláštera Jeroným Hirnheim.

Poloha: 50.0837842N, 14.3930261E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1,1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,6 km)


Seminářská zahrada na Petříně
Seminářská zahrada na Petříně

★★ - Seminářská zahrada, Malá Strana:

Lokalita ležící na 17 hektarech původních vinic. Byla součástí komplexu kláštera bosých karmelitánů. Když byl řád zrušen, zahradu začal spravovat arcibiskupský seminář, ten jí proměnil v ovocný sad. Na konci 20. let 20. století zde vznikla lokalita ovocného sadu pod záštitou města. Ze zahrady je krásný výhled na město.

Poloha: 50.0843900N, 14.3999572E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (0,6 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,5 km)


Velká strahovská zahrada s pramenem sira Nicholase Wintona
Velká strahovská zahrada s pramenem sira Nicholase Wintona

★★ - Velká strahovská zahrada, Hradčany:

Největší zahrada z komplexu takzvaných Strahovských zahrad. Je přístupná veřejnosti a dnes ji tvoří hlavně ovocný sad. Vznikla společně s klášterem ve 12. století. Místo nabízí dnes díky zřízené promenádě Raoula Wallenberga nádherné výhledy na metropoli. Ve Velké strahovské zahradě lze také najít vývěr pramene – studánku Sira Nicholase Wintona. Další přístupnou zahradou je Viniční zahrada. I odsud je krásná vyhlídka na město. Další dvě zahrady Konventní a Opatská jsou nepřístupné. Opatskou lze zahlédnout pouze přes bránu.

Poloha: 50.0868872N, 14.3922072E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (0,6 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,1 km)


GALERIE: ZAHRADY STRAHOV


Vojířova štola na Petříně
Vojířova štola na Petříně

★★ - Vojířova štola, Malá Strana:

Ukázka středověké podzemní štoly. Těmi je vrch Petřín doslova prokopán. V minulosti sloužily jako základ pro průzkum a těžbu nerostů. Chodba je pojmenována po slavném českém speleologovi Vladimíru Vojířovi. V minulosti byla běžně přístupná veřejnosti, dnes je však už pod zámkem.

Poloha: 50.0851517N, 14.3947272E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (1 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,5 km)


Přírodní památka Petřín
Přírodní památka Petřín

★★ - Přírodní památka Petřín, Malá Strana:

Oblast je chráněna hlavně kvůli výskytu ohroženého brouka Roháče obecného. Ten tu žije díky starým doubravám a dubohabřinám, které mu velmi svědčí. Lokalita vlastně zahrnuje souhrnně všechny petřínské zahrady, které se tu nacházejí. Ozdobou a oživením jsou pak jednotlivé pískovcové skalky a skalní hrany.

Poloha: 50.0827989N, 14.3989867E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (0,6 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,7 km)


Socha Panny Marie z Exilu na Strahově
Socha Panny Marie z Exilu na Strahově

★★ - Socha Panny Marie z Exilu, Hradčany:

Mramorové dílo vzniklo v roce 1954 v Itálii a platili ho čeští emigranti. Autorem sochy je Alessandro Monteleone a socha se nechala inspirovat podobou Panny Marie ze Staroměstského náměstí, která byla svržena při občanských nepokojích v roce 1918. Na místě se nachází opravdu vrcholně jímavý pohled na Prahu. Místo je přesto poměrně pro turisty i pro místní neznámé a nevyhledávané. Ve všeobecném ruchu velkoměsta, který tu panuje, tak právě tady lze najít vždy trochu klidu.

Poloha: 50.0856050N, 14.3910044E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (0,7 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,4 km)

Od sochy Panny Marie z Exilu na Strahově je naprosto ideální výhled na velkoměsto
Od sochy Panny Marie z Exilu na Strahově je naprosto ideální výhled na velkoměsto

Sloup se sochou svatého Norberta na Strahově
Sloup se sochou svatého Norberta na Strahově

★★ - Sloup se sochou svatého Norberta, Hradčany:

Jde o nejstarší pražský kamenný sloup se světcem. Vznikl už v roce 1631. Zachycuje zakladatele premonstrátského řádu – svatého Norberta. Na opačném konci nádvoří se nachází další sloup. Na něm původně stál kovový kříž, ten byl však na začátku 20. století nahrazen sochou Ecce Homo Čeňka Vosmíka.

Poloha: 50.0865106N, 14.3881267E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (270 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,1 km)

 - Lobkowiczká zahrada, Malá Strana: (bez fotografie)

Sedmihektarová původně barokní zahrada. Vznikala při stavbě palácového komplexu na konci 17. století v době Karla Přehořovského z Kvasejovic. Ráz ji ale vtiskl až Augustin Josef z Lobkovicz, který nechal ze zahrady udělat sad v italském stylu. Na konci následujícího století došlo k úpravě na anglický park. V těsné blízkosti Lobkowiczkého paláce vzniklo také první pražské alpinium.

Poloha: 50.0857683N, 14.3980558E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (0,9 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,2 km)


Studánka Petřínka
Studánka Petřínka

 - Studánka Petřínka, Malá Strana:

Jeden z původních pramenů v lokalitě. Obnovy se ale dočkal až v 80. letech 20. století během rekonstrukce lanové dráhy. Dnes se nachází v blízkosti lokality Nebozízek.

Poloha: 50.0834500N, 14.3982500E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (0,7 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,7 km)


Studánka Kaštanka
Studánka Kaštanka

 - Studánka Kaštanka, Hradčany:

Najdeme ji v místech, kde končí Velká strahovská a začíná Lobkowiczká zahrada. Nejde však v tomto případě o studánku v pravém slova smyslu, ale spíše o odvod vody z jedné z hlubinných štol.

Poloha: 50.0849992N, 14.3915006E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (0,6 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,3 km)


Jasan ve Strahovské zahradě
Jasan ve Strahovské zahradě

 - Jasan ve strahovské zahradě, Hradčany:

Strom s obvodem kmene zhruba 5 metrů se nachází ve Velké strahovské zahradě. Jasan ztepilý byl vysazen před více než 200 lety a díky tomu, že stojí vlastně v ovocném sadu, dorostl i do hezké a výjimečné výšky čtyřiceti metrů.

Poloha: 50.0862869N, 14.3915392E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Pohořelec (460 m)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,1 km)


Chráněný strom Javor babyka v Seminářské zahradě na Petříněvýznamného českého herce
Chráněný strom Javor babyka v Seminářské zahradě na Petříně

 - Javor babyka v Seminářské zahradě, Malá Strana:

Jediný památný strom svého druhu v celém městě. Nachází se v blízkosti zdejšího rybníčku. Obvod jeho kmene činí zhruba tři metry.

Poloha: 50.0839369N, 14.3990178E

Parkoviště: na kraji lokality

Tramvajová zastávka: Újezd (0,6 km)

Vlaková zastávka: Praha-Dejvice (2,6 km)


GALERIE: PETŘÍN A STRAHOV


Výlet 1: Kolem svahů Petřína, pražské Eiffelovky, zrcadlového bludiště, Strahovského kláštera a knihovny (pěší)


Start: Praha-Malá Strana, Tramvajová zastávka Újezd

Cíl: Praha-Malá Strana, Tramvajová zastávka Újezd

Délka trasy: 6,2 km

Časová náročnost: 2 hodiny, bez prohlídky lokalit

Popis: Jen málokterý vrch má v naší zemi tak výsadní postavení jako Petřín. Je opředen nejen řadou milých pověstí o lásce, zamilovaných a rozkvetlých třešních, ale na jeho svazích najdeme i řadu zajímavých památek, soch a upomínek na historii. Málokdo si navíc uvědomuje, že petřínská oblast je velmi pramennou oblastí, kde najdeme řadu studánek, které produkují silné a zdravé vodní zdroje. Když vyšplháme nahoru, oněmíme krásou Petřínské rozhledny a zajímavých církevních staveb v okolí. Děti jistě zaujme procházka Zrcadlovým bludištěm. Naší pozornosti neuniknou ani budovy Strahovského kláštera a knihovny a zdejší bazilika. Zkrátka, i když je výlet krátký, nezastavíme se a bude na nás navaleno obrovské množství zajímavostí.

Vhodnost: Výlet je vhodný pro všechny věkové i výkonnostní kategorie. Jen se musíte obrnit trpělivostí a počítat s velkými davy turistů, kterými se budeme probíjet. Nejnižším bodem je startovní a cílová pozice, kde se budeme nacházet ve výšce 193 metrů nad mořem. Na nejvyšším bodě budeme u Petřínské rozhledny, a to ve výšce 326 metrů nad mořem. Kdo by se přeci jen bál svahu na Petříně, může se nahoru vydat lanovkou, ale přijde tím o řadu zajímavých míst. Celkové převýšení je 183 metrů a výlet je zařazen ve druhém náročnostním koši.


Zastávky:

Praha-Malá Strana, Pomník Jana Nerudy (0,25 km) – Praha-Malá Strana, Fontána s hrajícími si chlapci (0,25 km) – Praha-Malá Strana, Pomník Ferdinanda Lauba (0,4 km) – Praha-Malá Strana, Seminářská zahrada (0,6 km) – Praha-Malá Strana, Babyka v Seminářské zahradě (0,8 km) – Praha-Malá Strana, Studánka Petřínka (1 km) – Praha-Malá Strana, Lobkowiczká zahrada (1,15 km) – Praha-Malá Strana, Pomník Jaroslava Vrchlického (1,2 km) – Praha-Malá Strana, Vojířova štola (1,35 km) – Praha-Hradčany, Studánka Kaštanka (1,7 km) – Praha-Hradčany, Socha Panny Marie z Exilu (1,8 km) - Praha-Hradčany, Jasan ve Strahovské zahradě (2 km) – Praha-Hradčany, Velká Strahovská zahrada (2,3 km) – Praha-Hradčany, Vyhlídka ze Strahovské vinice (2,7 km) – Praha-Hradčany, Klášter premonstrátů (2,85 km) – Praha-Hradčany, Bazilika Nanebevzetí Panny Marie (2,95 km) – Praha-Hradčany, Strahovská knihovna (3 km) – Praha-Hradčany, Sloup se sochou svatého Norberta (3,05 km) – Praha-Hradčany, Kostel svatého Rocha (3,1 km) – Praha-Hradčany, Kazatelna (3,7 km) – Praha-Malá Strana, Petřínská rozhledna (3,8 km) – Praha-Malá Strana, Kaple Božího hrobu (3,95 km) – Praha-Malá Strana, Křížová cesta (4 km) – Praha-Malá Strana, Zrcadlové bludiště (4,05 km) – Praha-Malá Strana, Kostel svatého Vavřince (4,1 km) – Praha-Malá Strana, Kaple Kalvárie (4,15 km) – Praha-Hradčany, Sousoší Polibek (4,35 km) – Praha-Hradčany, Pomník Milana Rastislava Štefánika (4,45 km) – Praha-Hradčany, Štefánikova hvězdárna (4,5 km) – Praha-Hradčany, Růžový sad (4,6 km) – Praha-Hradčany, Květnice (4,75 km) – Praha-Malá Strana, Kamenný stůl Vojty Náprstka (4,95 km) – Praha-Malá Strana, Pomník Karla Hynka Máchy (5,55 km) – Praha-Malá Strana, Pomník Vítězslava Nováka (5,6 km) – Praha-Malá Strana, Pomník obětem komunismu (6,1 km)

otevřít pokračování PRAHA 1 - II. ČÁST

66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SLANÝ

VELVARY

UNHOŠŤ

bottom of page